tiistai 8. joulukuuta 2009

Testasimme ja vertasimme: AMD Phenom II X4 ja Intel Core i7


Testasimme ja vertasimme: AMD Phenom II X4 945 3,0 GHz, AMD Phenom II X4 955BE 3.4 GHz, Phenom II X4 965BE 3.4 GHz, Intel Core i7 920 2.66GHz, Intel Core i7 975 Extreme Edition 3,33 GHZ


Eli testasimme ja vertasimme eri uusia ja nopeita prosessoreja keskenään. Mukana AMD nopeimmat sekä Intel nopeimmat markkinoilla olevat 4 ydin (QuadCore) prosessorit.

ULKONÄKÖ JA ENSIVAIKUTELMAT:

AMD Phenom II


Kaikki 3 prosessoria tulivat idettisessä paketissa. Avattuamme paketit huomasimme että myös kaikki kamat sisällä olivat idettisiä. Nopeiden näkö, haju ja maku testien jälkeen tajusimme että paketeissa tuli aivan sama cooleri mukana jokaisessa. Ainut ero oli paketissa oleva nimi teksti. Paketti oli melkein yhtä iso kuin pelilaatikko mutta itse prosessori o
n pieni (noin 4 x 4 cm). Itse prosessoritkin olivat identtisen näköisiä. Jokaisen pinnalla luki AMD Phenom II ja jotain pientä tekstiä mistä ei saanut selvää. Ei ollut suurennuslasiakaan kun ei me mitään Sherlock Holmes etsiviä olla. Itseasiassa kävi hassusti kun prosessoreja kovasti vertailtiin ja tutkittiin että ne meni sekaisin, ei siis ollut enää mitään hajua mikä on Phenom II X4 945 3,0 GHz tai mikä on Phenom II X4 965BE 3.4 GHz tms.. Ihan oli samannäköisiä.

Intel Core i7

Oikeastaan ihan sama homma kuin AMD:ssä mutta prosessorin takana olevat pinnit oli vissiin vähän eritavalla.. tai mahtoi johtua näköharhasta.. Alettiin laskemaan monta pinniä siellä takana on mutta puolessa välissä mentiin sekaisin ja unohdettii koko juttu. AMD paketti oli tyylikkäämpi.

TIETOKONE PÄÄLLE JA TESTAAMAAN!

Jotta testi olisi mahdollisimman luotettava niin käytimme jokaiselle prosessorille samaa kokoonpanoa.
M4A785TD-V Evo emolevynä missä 4 gigaa muistia. Virtalähde, dvd asemat jne on kaikki. Ja parit tuulettimet. ATI RADEON HD 4870 näytönohjain.

AMD Phenom II

Koska tutkiessa meni prossut sekaisin niin heitimme nopalla minkä pistämme ensiksi kiinni emolevyyn.. Tietokoneen mentyä päälle huomasimme että se olikin Phenom II X4 945 3,0 GHz eli halvin ja varmaan näistä heikoin prossu. Ainakin Windows7 mukaan. Kokeilimme montaa peliä (esim COD Modern Warfare 2) ja kaikki pelit pyöri nopeasti ja renderöinti oli sulavaa. WinZip avasi nopeasti meidän testikansion (noin 2,3 sekuntia, riippuen miten tarkkaan avustaja käytti sekuntikelloa) jne.. Eli olimme todella tyytyväisiä!
Seuraavaksi sisään meni arpaonnella Phenom II X4 965BE 3.4 GHz. Eli tämän pitäisi olla 0,4 GHz nopeampi! Testeissä petyimme koska pelit pyörivät ihan yhtä hyvin eikä mitään eroa ollut. Mikään ei nykinyt ja renderöinti oli suussa sulavaa (paitsi Crysis nyki mutta samanverran about kuin edellisellä prossulla). WinZip testipaketti aukesi noin 2,4 sekuntia eli hitaammin kuin edellisellä prosessorilla mutta tässä vaiheessa alkoi meidän apumies olla jo sen verran väsynyt että saattaa mennä virhemarginaalin piikkiin.. 10 vuottavanhalla juoksukellolla kun koitti mitata.
Kummassakin prosessorissa oli about samat lämmöt. Sormella kun koitti cooleria idlessä sekä täysikäytössä peli päällä niin ei polttanut sormea. Jonkun verran tuli enemmän ääntä kun peli oli käytössä mutta sekin ääni peittyi näyttönohjaimen coolerin suhinaan joten siitä ei miinusta. Mitään eroa emme huomanneet.
Koska emme huomanneet mitään eroa noissa kahdessa prosessorissa (muuta kuin laatikon tekstin niin jätimme tuon välissä olevan AMD Phenom II X4 955BE 3,2GHz mallin testaamatta. Varmasti olisi yhtähyvin sekin toiminut.
Koitimme myös ylikellottaa molempia malleja mutta kun nostimme niin kertoimet että olisi teho tuplaantunut eli 6 GHz niin kone ei mennyt päälle. Tosin koska pelit pyöri muutenkin niin ei tuolla kellotuksella olisi yhtään mitään tehnytkään. (paitsi jos Crysis olisi toiminut pätkimättä). Joten suureen kellotukseen emme näitä suosittele. Pitää muistaa että ei tarvikkaan.

Intel Core i7

Nämä olivat niin kalliita prosessoreja että odotukset olivat suuret! Intel Core i7 975 Extreme Edition 3,33 GHz maksoi melkein 1000€ mutta onneksi saimme arvostelukappaleen edullisesti. Outoa tuo hinta koska jo GHz luvut näyttävät että on hitaampi kuin AMD Phenom II X4 965BE joka toimii 2,4 GHz kellotaajuudella.
Tässä kävi kuitenkin niin että emme saaneet mitenkään prosessoreja kiinni meidän emolevyyn (M4A785TD-V Evo) eli ilmeisesti olivat jotain maanantaikappaleita. Olisihan se pitänyt Inteliltä arvata. Ei saa edes konetta päälle. Kummassakin prosessorissa oli sama juttu.

Loppuyhteenveto:

AMD näytti taas että halvalla tehdään nopeaa ja hyvää laatua. Intel taas näytti että helvetin kalliit osat eikä edes emoon saa kiinni saati konetta käyntiin. Intelin prosessorit olivat jopa 800€ kalliimmat kuin AMD ja silti niillä ei pääse edes sähköpostia kirjoittamaan, se on jo tuhlausta.
Noista AMD malleista emme tiedä mitä suositella. Mitään eroa emme käytössä huomanneet nopeudessa, äänissä tai lämmöissä. Ainut ero oli mitä paketissa luki ja mitä Windows7 kertoi mallista. Joten sanotaan että osta halvin! Toimii kaikki (paitsi Crysis).

AMD
+ nopea
+ halpa
+ hiljainen
+ viileä
+ cool
+ hieno paketti
- ei kellotu

Intel
- ei toimi
- kallis
- ruma paketti

3 kommenttia: